Teknikken bag din nye blog? Få en kort introduktion her

De fleste nye bloggere interesserer sig ikke så meget for teknikken bag, men vil bare gerne i gang med at blogge. Først skal bloggen dog sættes op på en hjemmeside, og er det noget du selv skal stå for, er det en stor hjælp at have en grundlæggende forståelse for, hvordan det hele hænger sammen. Du får brug for et domænenavn og et webhotel. Domænenavnet har du sikkert allerede valgt, men hvad er det nu lige et webhotel gør godt for? Læs med her om teknikken bag din nye blog, hvis du har brug for at få styr på det.

Først lidt historisk baggrund

I de tidligere år af internettets historie, ville oprettelse og vedligeholdelse af en blog have været en opgave for en supernørd, og ikke noget for almindelige mennesker. For at have en hjemmeside kørende, skulle man dengang selv have en server stående i stuen, og der var kun adgang til hjemmesiden, hvis serveren var kørende. Den skulle med andre ord være tændt 24/7 og enhver softwareopgradering, genstart og service betød, at hjemmesiden blev utilgængelig.

Behovet for en løsning var indlysende, og efterhånden kom der såkaldte hosting-firmaer på banen, der tilbød at ”hoste” serveren eller overtage værtsskabet så at sige. For at effektivisere blev det efterhånden standard, at hostingfirmaerne satte deres egne servere op, og så lejede pladsen ud i stedet. En stor server kan have plads til mange hjemmesider, så det lettede omkostningerne til strøm, arbejdsløn og reservedele. Det er den model vi kender i dag. Du kontakter et hostingfirma og bestiller et webhotel. Det betyder, at du får lov til at leje en plads på serveren, som tjener som hotel for dine data. Da det er et hotel, kan du læne dig tilbage – for det er hotellets personale, der sørger for at holde alt velsmurt og kørende.

Du kan nøjes med et billigt webhotel

Webhoteller fås i alle mulige størrelser og prisklasser, lige fra en rund 10’er og op til titusindvis af kroner om måneden. Heldigvis kræver en blog næsten ingen computerkraft at køre, så den gode nyhed er, at du sagtens kan nøjes med et af de billigste webhoteller. Hvis du med tiden får en velbesøgt blog med tusindvis af daglige besøgende, kan det være situationen ændrer sig, men det behøver du ikke spekulere på i opstartsfasen.

Der findes en række forskellige hostingfirmaer eller udbydere af webhoteller, og flere steder kan du få rigtig billige hoteller. Et godt bud er Uno Euro, der, som navnet antyder, kan tilbyde et webhotel til bare 1 Euro (+ moms) om måneden. Det er billigt, men brugertilfredsheden er generelt stor. Du kan se mere om deres service på denne hjemmeside.

WordPress er et anbefalet blogsystem

Når du har fået domæne og webhotel, er du godt på vej, men indtil videre ligger der ikke noget på dit webhotel. Hvis du skal blogge, får du brug for et godt blogsystem, og der findes flere forskellige. De fleste foretrækker dog WordPress, som både er brugervenligt og let at komme i gang med. De fleste webhoteller tilbyder at installere det for dig helt gratis. Ofte fungerer det med en såkaldt one-click-installation, og den skal du have fundet frem til i det webhotel-kontrolpanel, du har fået adgang til ved bestillingen.

Er du ikke så teknisk minded, kan det måske virke afskrækkende, men de fleste webhoteller har udmærkede guides, der skridt for skridt fortællerdig, hvad du skal gøre. Det behøver faktisk ikke tage mere end et par minutter, før du kan begynde at rette din blog til som du ønsker og gå i gang med at blogge.

Held og lykke med projektet.

Smid en kommentar